{ "title": "Hamilelikte Selülit Tedavisi", "image": "https://www.selulit.gen.tr/images/hamilelikte-selulit-tedavisi.jpg", "date": "20.01.2024 08:30:30", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Hamilelikte selülit tedavisi, selülit en fazla bacak ve kalça bölgelerini etkileyen cildin portakal kabuğu gibi görünmesine sebep olan bir sorundur. Selülit daha çok hamilelikte, ergenlikte ve menopoz döneminde hormon değişimlerinin yaşandığı süreçte etkili olur. Selülit oluşumu sıradan yağlı bir doku değildir. Ciltte özellikle yüzeye yakın olan yağ dokusunda hasar oluşmaktadır. Yağ dokusu çevresinde bulunan liflerin yapısındaki bozulmayla, bölgedeki yağ hücrelerinin küçük lobüller şeklinde sıkışma meydana geldiğinden, ciltte portakal kabuğu görünümü oluşur. Hamilelikte hormon seviyeleri değiştiğinden, selülit oluşumları artış gösterir. Hamilelikle birlikte kişinin genetik yapısı, dolaşım sistemi, metabolizma hızı, hareketsizlik, stresli bir yaşam sürme gibi etkenler bulunuyorsa, anne adaylarında selülit daha fazla etkili olabilir. Hamilelikte selülit oluşmasına kadının aldığı kilolarda etkili olur. Bu yüzden selülit bakımından hamilelik dönemi riskli kabul edilir. Özellikle prolaktin ve insülin hormonlarındaki artma, toplardamarın meydana getirdiği mekanik bariyer selülit probleminin artmasına neden olur.

Hamilelikte selülit tedavisi var mı?

Hamilelikte daha çok son aylarda ciltteki selülit oluşumları artış gösterir. Bunlar doğumdan sonra biraz düzelme gösterse de kendiliğinden tamamen geçmeleri biraz zordur. Bu yüzden öncelikle hamilelikte selülit oluşmasına engel olacak tedbirler alınmalıdır. Sağlıklı bir hamilelik süreci geçirilmelidir. Selülit oluşumu sınırlandırılmalıdır. Bunun için her gün yeteri kadar sıvı alınmalı ve doktorun tavsiyelerine uyulmalıdır. Günlük 2 litrenin altında sıvı alınırsa, selülitlere davetiye çıkarılır. Ayrıca alınan tuz miktarının azaltılması da gerekir. Yağ tüketiminde bitkisel olanlara ağırlık verilmeli, hazır beslenmeden yan, fast food tarzı yiyeceklerden uzak kalınmalıdır. Kafein içeren kahve tüketimi azaltılmalıdır. Bunlar öncelikle hamilelik içinde zararlıdır. Bu yüzden gebe kadınların normalde alması gereken önlemlerdir. Besinlerde sebze ve meyveye ağırlık verilmeli, hamileliğe uygun egzersizler yapılmalı, düzenli yürüyüş programı uygulanmalıdır. Banyoda selülit oluşumuna yatkın olan bacaklar ve kalça bölgesi keselenmeli ve sıcak suyla duş alınmamalıdır. Ayrıca ayakkabılar yüksek topuklu olanlardan tercih edilmemelidir.

Hamilelikte bilinen selülit tedavileri ne yazık ki uygulanamaz. Bu nedenle önerilerde olduğu gibi hamilelikte selülit oluşumunun azaltılmasına çalışmak daha doğru olacaktır. Özellikle ciltten sürülerek kullanılan selülit kremleri hamilelikte kullanılmamalıdır. Kremlerin içeriğindeki etken maddelerin bebeğe zarar vermesi gibi sorunlar yaşanabilir. Hamilelikte dikkatli olsanız da bir miktar selülit sorununuz olabilir. Bunun için doğumdan sonrasını beklemelisiniz. Bu dönemde lipoliz, mezoterapi, infared ışınları, oksijenterapi, endermoloji LPG gibi yöntemlerle selülit tedavisi yapılabilir.
" } ] }