{ "title": "Orbital Selülit", "image": "https://www.selulit.gen.tr/images/orbital-selulit.jpg", "date": "19.01.2024 09:30:35", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Orbital selülit, göz çevresinde ve göz kapağında oluşan bir enfeksiyon çeşididir. Genelde üst yolunum enfeksiyonu aracılığı ile yayılma gösterir. Orbital selülit rahatsızlığı hastada görme kaybına ve hayati tehlikeye neden olacağından yatarak tedavi uygulanır. Bu enfeksiyon göz çevresindeki bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Göz çevresinde kızarma, yanma, şişme hissi ile fark edilir. Çocuklarda ateş de yapar. Yetişkinlere nazaran çocuklarda görülme olasılığı daha yüksektir. Erken teşhis ve tedavi ile risk taşıyan bir enfeksiyon olmasa da geç tanı konulması hastanın görme kaybına ve hatta hayati riskine yol açar. Enfeksiyonun ilerlemesi durumunda tedavi süreci geç başlar ise görme çukuruna kadar inen enfeksiyon kalıcı körlüğe sebep olur. O yüzden erken tedavinin önemi büyüktür.

Orbital selülitin neden olur?

Göz kapağında bulunan bakterilerin yarattığı bu enfeksiyon bir çizik ya da böcek ısırığının nedeni olabilir. Bu tür durumlarda orada olan bakteriler enfeksiyon oluşumunu hızlandırır. Üst yolunum rahatsızlıkları ile de göze kadar sıçrayan bir enfeksiyonda olabilir ya da başka bir deri enfeksiyonu ile bulaşıcı bir şekilde de kendini gösterebilir.

Orbital selülitin belirtileri nelerdir?
Tanı; Gözün muayene işlemi ile enfeksiyonun dışsal görüntüsü ve içeride olan durumu tetkik ve tahlillerle belirlenir. Fiziksel muayene sonucu görme sorunu yaşıyor ise hasta yayılıp yayılmadığının tespiti yapılır. Kan testi ve akıntılardan tetkikler yapılır. Bu işlem yapılmaz ise ciddi komplikasyonlara yol açar. Özellikle enfeksiyonun yüzdeki durumunun anlaşılması tomografi çektirilmesi gerekir.

Tedavisi; Hafif dereceli enfeksiyonlarda erken teşhis sayesinde oral yolla alınan antibiyotiklerle enfeksiyon iyileştirilir. Küçük çocuklarda ise durum yatarak tedaviyi gerektirir ve intravinöz olarak antibiyotikler hastaya verilir. Eğer ki Orbital enfeksiyona iyice dönüşmüş bir enfeksiyon ise hasta sürekli izlenerek antibiyotikler verilir. Göz içerisinde oluşan basıncı gidermek için cerrahi müdahaleler yapılabilir.

Orbital selülit
Orbital selülit, yüzünden görmede yaşanacak sıkıntılar
  • Optik kayma,
  • Görmede azalma,
  • Gözün sinirlerinde bozulma olabilir.
Eğer ki oluşan apseler de herhangi bir düzelme gözükmez ise apselere acil drenaj uygulaması yapılır ya da damar içi hemen antibiyotikler verilir. Komplike yaşanmayan Orbital selülitte hastanın yatış süresi 10-15 gün arasıdır. Yatarak tedavi süreci sonlansa da oral yolla alınacak ilaçlar bitene kadar alınmaya devam edilmelidir. Buda ortama 1 hafta kadar daha tedaviye devam etmesi demektir.
" } ] }