{ "title": "Selülit İltihabı", "image": "https://www.selulit.gen.tr/images/selulit-iltihabi.jpg", "date": "19.01.2024 06:40:31", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Selülit iltihabı, Selülit, deriyi etkileyen bakteriyel bir enfeksiyondur. Özellikle deri altı yağlarını ve dermisi etkilediğinden belirtileri arasında artarak büyüyen kızarıklıklar meydana gelir. Kızarıklık olan ve gerçekleşen bölgeler tam anlamı ile belirgin yapıda olmadığından dolayı deride şişlikler şeklinde görülebilir. Selülit iltihabının olduğu yer kişide ağrılara neden olur. Bu iltihap bazen kişide yorgunluk ve ateşe sebebiyet verir ve bununda sebebi lenf damarlarına kadar ilerlemesinden dolayıdır. Selülit dediğimiz durum ve iltihaplanması deri altı dokuları ve ciltte oluşan rahatsızlıklardır. Bu iltihaplanma vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Ancak en çok yaygın olarak görüldüğü yer alt bacaklardır. İkinci görüldüğü en sık yer ise yüz bölgesidir. Vücudun diğer bölgelerinde veya ayak kısmında oluşan selülit iltihapları ise genellikle yara ve kesilerden sonra meydana gelir. Selülit iltihabı oluşmasına diğer neden olan faktörler ise; ayakta şişlik, obezite ve yaşlılıktır. Selülit iltihaplanmasına neden olan iki çeşit bakteri vardır. Bu bakteriler Staphylococcus aureus ve sırayıstreptokoklardır.

Selülit iltihabı Neden Olur?

Selülit iltihaplanması genelde bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkar.
Selülit iltihabı için risk faktörleri nelerdir?

Selülit iltihaplanmasının oluşmasında risk oluşturacak birçok çeşit vardır. Bunlar; diyabet hastalığı, diyaliz hastalığı, karaciğer hastalığı, HIV ve zayıf kan dolaşım potansiyeli, Steroid düzenli alımı, Alkol bağımlılığı ya da uyuşturucu, Sıvı retansiyonu, Yeni ameliyat gibidir. Selülit iltihaplanmasının belirtileri birkaç saat ile birkaç gün arasında değişiklik göstermektedir. İltihaplanma küçük bir alanda başlamasına rağmen fark edilmediği durumlarda yayılması ilerlemesi hızlı bir seyir içerisindedir. O yüzdende acil tıbbi müdahale gerektiren bir hastalıktır.

Selülit İltihabı Tanısı ve tedavisi nasıl yapılır?

Selülit iltihaplanmasının tanısı öncelikli olarak fizik muayenedir. Sonrasında doktorunuzun size soracağı soruları yanıtlayarak üzerinizde yapılacak tetkik ve tahlillerin neler olacağı belirlenir. İltihaplanma şüphesi olan kişilerde uygulanacak olan testler kan testleri röntgen, kemik taraması ve CT tarama testleridir. İltihaplanmanın tedavi amacı enfeksiyonu ortadan kaldırmak ve oluşan rahatsızlığı azaltmak üzerinedir. Hastaya ilaç tedavisi uygulanarak tedavisi yapılır ve ortalama olarak bir hafta içerisinde hasta ilaçlara tepki vermeye ve iyileşmeye başlar. Selülit iltihabı için kullanılan ilaç, Antibiyotiklerdir. Bu ilaç genellikle ağız yolu ile alınan cinsten olmakla beraber bazı durumlarda damar veya kas yoluna enjekte ile de uygulanabilmektedir.

Selülit oluşumunun önlenmesi ve iltihaplanmasının olmaması için birçok önlem alınabilir. Bunların başında cildi temiz tutmak, cildin kuru kalmaması için nemlendirici ve losyonlar kullanmak, Cilt hasarı oluşmasını önlemek, Turistik olan tatillerde uzun ve kapalı kıyafetler kullanmak, çıplak ayakla dolaşmamak gibi birçok şeyi yaparken dikkatli yapmak gerekir. Selülit iltihaplanması kolay tedavi edilebilen bir hastalık olmasına karşın kişide daha ciddi hastalıkların olmasından kaynaklı iyileştirilme döngüsü uzayabilmektedir. O yüzdende ciddi rahatsızlıkları bulunan kişilerin günlük yaşamlarının genelinde bu tür hastalıklara neden olacak aktif aktivitelerden uzak durmasında fayda vardır. Sağlıkla kalın.
" } ] }