{ "title": "Selülit ve Çatlak", "image": "https://www.selulit.gen.tr/images/Selulit-Ve-Catlak-43.jpg", "date": "19.01.2024 07:58:15", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Selülit ve çatlak, Selülit, genellikle insan vücudunun bacak ve kalça bölgelerinde görülen, portakal kabuğu görünümlü oluşumlara verilen isimdir. Çoğunlukla bayanlarda olmakla beraber erkeklerde hatta bebeklerde dahi görülmektedir. Selülit oluşumunun pek çok sebebi sayılmaktadır. Sürekli görülen kabızlık, karaciğer fonksiyonlarında bozukluk, hareketsizlik, genetik, sindirim sistemindeki bozukluklar, güneş ışığının yetersiz alınması gibi durumların selülit oluşumuna neden olduğu görüşü hakimdir. Dolaşım sisteminin bozulmasıyla damar duvarlarından sızan serumun etkisiyle önce küçük ödemler oluşur. Bu ödemler yağ ile dolaşım sisteminin iletişimi bozar. İletişimi bozulan yağlar ödemlerin arasında küçük kitleleri oluşturur. Zamanla ödemler ortadan kalkar. Ortaya çıkan son durum ise selülittir.

Cilt çatlakları: Deride bulunan balık yağına benzer bir yapıda olan elastin liflerinin zarar görmesiyle ciltte çatlaklar oluşmaktadır. Cilde esneklik veren elastin lifleri, esnemek ve gerilmekle görevlidir. Bu görevini yerine getiremeyince ortaya cilt çatlağı çıkmaktadır. Hamilelik, kilo alıp verme, dengesiz beslenme gibi faktörler çatlaklara sebep olurlar. Küçük küçük kızarıklardan çatlağın meydana geldiği anlaşılır.

Selülit ve çatlak tedavisi: Görünümleri özellikle bayanları fazlaca rahatsız eden selülit ve çatlak probleminin uzmanlarca yapılan araştırmalar ışığında tam olarak tedavilerinin mümkün olamayacağı görüşü hakimdir. Selülit ve çatlak, oluşumuna mahal vermemenin gerekliliği vurgulanmaktadır. Uzmanlar, birçok yöntem üzerinde çalışmalar yapmışlar.

Selülit tedavisinde özellikle egzersiz yapılması ilk aşamadır. Yapılacak düzenli egzersizin diğer uygulanacak yöntemler için fazlaca etkisi olacağı belirtilmektedir. Fazla kiloların atılması, alkol kullanımının azaltılması veya tüketilmemesi, kafein içeren içeceklerin azaltılması, tuz tüketiminin azaltılması ve su tüketiminin artırılması da bir yöntemdir. Selülit tedavisinde müdahaleli yöntemler de vardır. Lazer terapi, ultrason, lipoelektro, basınç uygulaması, ozon terapi, liposuction ve mezoterapi gibi yöntemler uzmanlar tarafından uygulanmaktadır.

Çatlak oluşmadan önce özellikle hamileler badem yağı kürü yapmaları tavsiye edilmektedir. Düzenli egzersiz yapmanın, bol su tüketmenin, sağlıklı beslenmenin çatlak oluşumunu engel olabileceği uzmanlarca vurgulanmaktadır. Çatlakları düzeltmeye yardımcı olabilecek yöntemler, lazer ve iğnelerle uygulanan yöntemler vardır. Hemen hepsi derideki kırmızılıkları azaltabilir, görünümde düzelmeler olabilir; hatta fark edilemez duruma gelebilmektedir. Fakat çatlaklarda kesin çözüm yoktur.
" } ] }